Moravské šulánky

1.8K

Moravské šulánky

Jednoduché a mnohostranně použitelné bramborové těsto. Šulánky můžete mít na sladko i slano a z celozrnné BIO mouky jsou velice zdravé a výživné .
Prep Time 20 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 2 hrs
Course Dessert, oběd, večeře
Cuisine Česká
Servings 6 porcí

Ingredients
  

  • 400 g brambor BIO
  • celozrnná pšeničná mouka BIO ( mletá na kameni ideálně )
  • 2 ks vejce od šťastných slepiček

Instructions
 

  • Brambory ve slupce umyjeme a dáme i se slupkou vařit do vody.
    Kdo má možnost, může dát vařit v páře. Brambory by měly být co nejvíce měkké.
  • Po uvaření necháme zcela vychladnout. Já nejraději vařím den předem, abych nemusela čekat.
  • Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Můžeme i v mixéru a nebo kdo nená, tak jakoli rozmačkat. Ale nejlepší je nastrouhat brambory na struhadle.
  • Pokud máme celozrnnou mouku mletou na kameni, tak prosejeme přes síto ( nemusí být extra jemné). V sítku nám zbydou jen ty nejhrubší otruby ( ty do těsta nedáváme ) .
  • Dáme si nahřát velký kastrol s osolenou vodou.
  • Do nastrouhaných brambor přidáme vejce a postupně přidáváme mouku, až dokud není těsto dostatečně tuhé.
  • Pozor! Těsto se nesmí zpracovávat dlouho. Celé by to nemělo trvat déle než zhruba 10 minut zhruba. Těsto jinak začne řídnout.
  • Až je těsto dostatečně tuhé, tak začneme rukou válet do válečku. Nemusíte se bát, já je poprvé měla rozvařené a tak jsem příště přidala více mouky 🙂 .
  • Množství mouky neuvádím záměrně, protože záleží jaký typ mouky používáte. Celozrnná pšeničná má výhodu, že více saje tekutiny a dělá to postupně, díky obsahu vlákniny v otrubách. Celozrnná mouka má také úplně jiné výživové hodnoty a díky vláknině je prospěšná pro vaše bříška.
    Z pšeničné jednozrnky se mi moc nedařily, protože mouka je moc jemná.
    Ale podaří se Vám i z klasické polohrubé a nebo hrubé mouky .
  • Vyválíme válečky ( vyšoulíme šulánky ) silné asi 1 cm a nakrájíme kuchyňským nožem šulánek dlouhý něco přes 1cm. Můžeme vidličkou a nebo nežem vymáčnout ornament, ale ne moc hluboko ať nemáme placku a nebo se nám při vaření nepřepůlí.
  • Postupně vkládáme do osolené vody a občas promícháme vařečkou. Počkáme dokud šulánky nevyplavou na povrch hrnce a pak povaříme ještě 5 minut.
  • Udané množtví vařím na dvakrát v hrnci. Najednou by to bylo hodně.
  • Při vaření nepřikrývejte pokličkou a hlídejte teplotu, voda ráda převře, protože šulánky pění.
  • Z vody vylovte děravou naběračkou, nechte vždy lehce okapat.
  • Šulánky dejte do mísy a nahoru na ně dejte rozpustit kousek másla. Lehce promíchněte a přikryjte pokličkou. Nechte škvírku na odpaření páry.
  • Popřípadě můžete ihned smíchat s mákem , nastrouhaným oblíbeným oplatkem a nebo osmaženou cibulkou.

Notes

Já osobně miluji šulánky na druhý den, kdy je otestuji  a přidám osmaženou cibulkou. 
Naše Juli miluje šulánky s mákem a Cyrilek zase s Horalkou 😀 . 
Můžete použít jako přílohu i jako dezert zároveň. U nás se vždy dělají tři druhy. 
 
Keyword bezmasa, bio, celozrnné, česká kuchyně, dezert, fitfood, lunch, příloha, sladkosti, vegetarian
Close
Divoká pekárna © Copyright 2020. All rights reserved.