Guláš

224

Vegan guláš

Guláš je naše oblíbené zimní jídlo, krásně prohřeje a tolik chutí a vůní pohromadě..hmmm…Kdysi jsem vařila guláš dlouhé hodiny, ale tato vegan verze je mnohem jednodušší a lehčí, jak na čas, tak i pro naše bříška.
Total Time 2 hrs
Course dinner, lunch, oběd, večeře
Cuisine Česká

Ingredients
  

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 ks zeleninová kostka BIO Sonnentor
  • 4 ks cibule BIO
  • 2 ks paprika čerstvá BIO červená
  • červená paprika koření BIO
  • 3 str. česnek BIO
  • kmín koření BIO
  • 1 ks brambora syrová BIO
  • majoránka koření BIO
  • kytičkové maso – seitan a nebo sójové kostky BIO

Instructions
 

  • Nejprve si uvaříme zeleninový vývar (použijte co máte zrovna doma, mrkev, cibuli, celer…..i s očistěnou natí). Do vývaru použijeme zeleninovou kostku a také můžeme přidat bobkový list, nové koření. Prostě takový vývar jak máte rádi.
  • Mezitím co se vaří vývar, si nakrájíme cibuli na jemné kostičky. Cibulku restujeme, pěkně pomalu na oleji se špetkou soli. Čím více je cibulka restována na takovou jemnou kašičku tím lépe. Ale nesmí být spálená!
  • Čerstvou papriku si očistíme nakrájíme na malé kostičky.
  • Jakmile máme hotovou cibulku, tak do ní dáme rozdrcený (prolisovaný) česnek 2 stroužky a asi minutku orestujeme, přidáme papriku (koření) a papriku čerstvou na kostičky nakrájenou a promícháme a hned přidáme do vývaru.
  • Čerstvou bramboru si nastrouháme na jemném struhadle. Takovém tom zubatém, co není příjemné se o ně strouhnout. Na takovou kašičku. A přidáme k vývaru a cibulce.
  • Vaříme asi 30 – 45 minut. Guláš nám začne krásně houstnout.
  • Moje děti chtějí mít hladký guláš a proto rozmixuju po uvaření ponorným mixérem a pak ještě propasíruji přes sítko.
  • Přidám seitan nakrájený na kousky a už nevařím.
  • Pokud chci guláš se sójovými kostkami, tak po propasírovaní vařím se sója kostkami ještě zhruba 20 minut ( nebo uvařím zvlášť kostky ve vývaru a přidám nakonec do guláše, dle návodu ) .
  • Po odstavení z ohně, přidáme malý stroužek prolisovaného česneku. A také majoránku koření.
  • Kdo má rád ostřejší může přidat chilli a nebo na začátku papriku pálivou.

Notes

Jako všechny omáčky, je i tento gulášek nejlepší proležený druhý den od uvaření. 
A kdo by nevěděl, tak seitan a ty sójové kostky se dnes dají pohodlně koupit ve zdravých výživách i větších řetězcích obchodů. 
 
Keyword bezchemie, bezmasa, bio, česká kuchyně, dinner, fitfood, lunch, oběd, rostline, večeře, vegan, vegetarian

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Close
Divoká pekárna © Copyright 2020. All rights reserved.