Rohlíky z kvásku
Zdravé, nadýchané a vynikající chuti. Takové jsou rohlíky z BIO mouky mleté na kameni.
Ingredients
- 280 g voda pokojové teploty
- 150 g rozkvas celozrnný BIO
- 60 g máslo BIO ( může být i rostlinné pro vegan verzi )
- 450 g celozrnná mouka – prosátá přes jemné sítko BIO mletá na kameni
- 10 g cukr třtinový BIO
- 10 g himálájská jemná BIO
Instructions
- Den předem si připravíme rozkvas.
- Na těsto si zaděláme tak, aby jsme jej mohli nechat v lednici alespoň 24h odpočívat.
- Máslo si rozpustíme a necháme zchladnout.
- Celozrnnou mouku mletou na kameni si prosejeme přes jemné sítko. A zbylé otruby si schováme, do kaše, jogurtu a nebo na jiné využití. Díky mletí na kameni i po přesytí těch největších kousků otrub, je v mouce pořád spoustu vlákniny.
- Nejprve si dáme si mísy vodu, rozkvas, rozpuštěné a zchladlé máslo, prosátou mouku, cukr a sůl.
- Za pomocí robotu mícháme 15 minut.
- Dáme do lednice v ne-zcela uzavřené nádobě a necháme odpočívat. Po několika hodinách přeložíme.
- Před vlastním tvarováním po 24h opět přeložíme.
- Těsto po přeložení necháme cca 1h kynout v nádobě.
- Poté si těsto navážíme na stejné kousky o 8O-100g .
- Z odváženého těsta vytvoříme kuličky.
- Kuličky si rozvážíme do tvaru šátečku a motáme do tvaru rohlíku.
- Necháme kynout dalších cca. 30 minut.
- Troubu si předehřejeme na 250 C
- Potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat semínky.
- Pečeme v předehřáté troubě cca. 15 minut.
- Necháme vychladnout a dobrou chuť.
Notes
Tento recept jsem poprvé pekla už asi před 13 lety. Ale tenkrát ještě z klasické bílé mouky a taky z kvasnic. Kvásku jsem se bála.
Do současné podoby jsem jej ladila snad rok 😀 .
Po tom, co jsem se doslova zamilovala do kvásku. A dnes u nás tento živý poklad nesmí chybět.
Zrovna jako BIO mouka mletá na kameni.
Každá surovina vám recept změní. A je třeba si jej alespoň trochu upravit.
Jako třeba když začněte používat BIO mouku mletou na kameni, je kvalitní, 100% přínosem pro naše zdraví , obzvláště s kombinací s kváskem a pomalým kynutím. Ale zase hůř kyne a není nejjednodušší z ní péct.
Prostě vše je volba, cesta a proces.
Divotvorné tvoření .