Rohlíky z kvásku

34

Rohlíky z kvásku

Zdravé, nadýchané a vynikající chuti. Takové jsou rohlíky z BIO mouky mleté na kameni.
Total Time 1 d 1 hr
Course Breakfast, Dessert, dezert, dinner, lunch, snídaně, večeře
Cuisine Česká
Servings 10 ks

Ingredients
  

  • 280 g voda pokojové teploty
  • 150 g rozkvas celozrnný BIO
  • 60 g máslo BIO ( může být i rostlinné pro vegan verzi )
  • 450 g celozrnná mouka – prosátá přes jemné sítko BIO mletá na kameni
  • 10 g cukr třtinový BIO
  • 10 g himálájská jemná BIO

Instructions
 

  • Den předem si připravíme rozkvas.
  • Na těsto si zaděláme tak, aby jsme jej mohli nechat v lednici alespoň 24h odpočívat.
  • Máslo si rozpustíme a necháme zchladnout.
  • Celozrnnou mouku mletou na kameni si prosejeme přes jemné sítko. A zbylé otruby si schováme, do kaše, jogurtu a nebo na jiné využití. Díky mletí na kameni i po přesytí těch největších kousků otrub, je v mouce pořád spoustu vlákniny.
  • Nejprve si dáme si mísy vodu, rozkvas, rozpuštěné a zchladlé máslo, prosátou mouku, cukr a sůl.
  • Za pomocí robotu mícháme 15 minut.
  • Dáme do lednice v ne-zcela uzavřené nádobě a necháme odpočívat. Po několika hodinách přeložíme.
  • Před vlastním tvarováním po 24h opět přeložíme.
  • Těsto po přeložení necháme cca 1h kynout v nádobě.
  • Poté si těsto navážíme na stejné kousky o 8O-100g .
  • Z odváženého těsta vytvoříme kuličky.
  • Kuličky si rozvážíme do tvaru šátečku a motáme do tvaru rohlíku.
  • Necháme kynout dalších cca. 30 minut.
  • Troubu si předehřejeme na 250 C
  • Potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat semínky.
  • Pečeme v předehřáté troubě cca. 15 minut.
  • Necháme vychladnout a dobrou chuť.

Notes

Tento recept jsem poprvé pekla už asi před 13 lety. Ale tenkrát ještě z klasické bílé mouky  a taky z kvasnic. Kvásku jsem se bála. 
Do současné podoby jsem jej ladila snad rok 😀 . 
Po tom, co jsem se doslova zamilovala do kvásku. A dnes u nás tento živý poklad nesmí chybět. 
Zrovna jako BIO mouka mletá na kameni. 
Každá surovina vám recept změní. A je třeba si jej alespoň trochu upravit. 
Jako třeba když začněte používat BIO mouku mletou na kameni, je kvalitní, 100% přínosem pro naše zdraví , obzvláště s kombinací s kváskem a pomalým kynutím. Ale zase hůř kyne a není nejjednodušší z ní péct. 
Prostě vše je volba, cesta a proces. 
Divotvorné tvoření . 
 
 
Keyword bezchemie, bezmasa, bio, breakfeast, cake, celozrnné, česká kuchyně, dezert, dinner, fitfood, příloha, snídaně, vegetarian

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Close
Divoká pekárna © Copyright 2020. All rights reserved.