Nezapomenutelné kváskování

1.8K

Tolik jsem se těšila na naše první letošní kváskování a musím říct, že ještě před kurzem se mi “posralo” co šlo, ale o tom až později. 

I navzdory tomu byl toto bezkonkurenčně nejlepší z kurzů co jsem měla možnost pořádat. 

A proč? Díky vám, co jste za mnou na kurz přijeli. 

Když člověk pracuje s lidmi potkává různé povahy, různé očekávání a vidí různé chování. Co si budem 🙂 … A já jsem tolik šťastná když se sejde tak úžasná parta jako tomu bylo v sobotu 5. června . 

Tolik úžasných žen, vzdělaných pekařek a dokonce jeden profesionální pekař. 

Kvásek je živý a proto není vždy jednoduché se s ním domluvit a vytvořit to co si z něj přejeme mít. Když kurz začíná, tak vidím na všech jak by mě chtěli zahrnout svým jedinečným příběhem a zjistit kde je jejich strast s kváskem. A na to se vždy jen usměju a řeknu ať jsou všichni trpělivý a poslouchají povídání a během toho jistě zjistí příčinu jejich strastí.  Na začátku vidím lehké zklamání a většinou do hodiny už všichni postupně zažijí svůj aha moment, kde zjistí co potřebují vědět. 

Všechno je vlastně o našem očekávání a o trpělivosti obzvláště u kváskového pečení. 

Ohromnou radost mi udělal obzvláště onen jediný muž, jež sám profesionálně peče, zatím z kvasnic a chce své řemeslo posunout dál a nabízet i pomalu kynuté kváskové pečivo. Zjistili jsme že máme stejný sen o malé zakázkové řemeslné a poctivé pekárně. A proč mi udělal opravdu obrovskou radost, našel si mě na sítích a líbila se mu moje práce a tvorba co sdílím. Přijel k nám na jižní Moravu z druhého konce republiky a když jsem mu nabízela uvítací drink, tak odmítnul se slovy , že bude ještě dnes péct a bude muset asi brzy odjet. A víte , co ? Nakonec Tomáš odjížděl jako poslední. A jeho slova co mi poslal po kurzu mluví za vše :

“Moc ti děkuji, že jsi mě přijala na kurz, bylo to pro mě obohacující a v tak příjemné společnosti lidí jsem už dlouho nebyl a za to ti moc děkuji, doufám že se ještě někdy setkáme, myslím tím nejen na sociálních sítích, jsi skvělý člověk 🙂 .” Tomáš 

A nemohu zapomenout samozřejmě ani na vás milé ženy, tolik vzdělaných žen , které používají selský rozum a záleží jim na svém zdraví . Hmmmm sen každé lektorky.  Teda můj určitě, protože každý kdo se chce ve svém vědomí někam posunout, tak musí nejdříve pochopit, že je třeba dát své ego a soutěživost do pozadí a s radostí naslouchat a učit se. 

Takže především děkuji vám všem úžasným lidem co jste na kurz přijeli. 

Obrovské díky i mým přátelům Terezce a  Valimu. Dva mladí lidi plní nápadů, energie a lidskosti.  Mají společně firmu, která mi hodně pomohla v dovednostech na sítích. Kdo by se chtěl mrknou najdete je tady www.instaguru.cz . Když mě Vali oslovil, tak sem vůbec netušila , že z nás za krátko budou nejen pracovně spolupracující lidé, ale i přátelé 🙂 . A obrovsky vám děkuji nejen za všechny nádherné fotografie z kurzu. Ale i za neutuchající důvěru a pomoc! 

No a teď k těm průserům, ať si nemyslíte , že je to všechno jen jedna velká pohodová jízda 😀 . 

Protože se na kurzu učíme jak připravit bio kváskový dlouho fermentovaný chléb bez použití speciálního vybavení, tak i chleba na uvítanou peču samo v úplně obyčejné troubě. . . 

Tak ten první prů… se mi stal asi týden před kurzem. Pekla jsem taťkovi na oslavu chleby a dort a ještě nám nějaké dobrůtky a po asi 6h pečení se nám v bytě najednou vypla všechna elektrika. O joj, co to zase bude říkám si…”Přepěťový jistič…aha…co to je ?” No nic, nahodím ho a vypnu teda troubu. Jenže pak sem do kurzu pekla už jen jednou malé chleby ve formě a tak sem nezjistila, že ten výpadek způsobilo spodní topné těleso co po dvou letech a dvou měsících prostě vypovědělo službu. A tak co myslíte? No prostě sem první chleba měla ze spodu nedopečený ….ach jo…další sem už raději pekla zase ve skleněné formě a tak na závadu přišla až po kurzu při dalším pečení. Spodní část trouby úplně studená a vrch jel jako o závod. Ufff, jasný že sem si vdechla, že to není rukama 😀 . 

No a další  prů… na sebe nenechal dlouho čekat, jak jsem převážela Václava ( můj kvásek ) a těsta , tak těsta v tom horku a cestování překynula a naopak Václav začal stávkovat a ve sklepních příjemně vychlazených prostorech prozměnu nechtěl kynout. To nevymyslíš 😀 . 

Ale i to bylo vlastně nakonec přínosem, protože o co mi jde na kurzech především je autenticita a zjištění kde jaký problém může u kváskování nastat. A jak to nejlépe ukázat než tím, že se něco stane mě 🙂 . 

Nakonec i přes všechny nesnáze se Václav umoudřil a těsto nám zdařilo. Ukázali jsme si vše od A do Z a hned další ten jsem dostala nádherné fotografie a zprávy co všechno účastníci doma upekli. 

Opravdu ze srdce Vám všem moc děkuji a už se těším na další dobrodružství a kváskování. 

A nebojte i když nevíte vůbec kde začít, tak i pro vás je kurz. Povídáme si o všem od základů. A předem si ani žádné pomůcky nemusíte nakupovat, řekneme si co je třeba a co ne. To základní vám dám a nebo je možné si na kurzu přímo zakoupit. 

Těším se na vás co přijdete společně semnou tvořit. Pochutnáme si na výborné kávičce, ochutnáme dobrůtky co pro vás předem připravím a společně si přiťukneme sklenkou vynikajícího vína z vinařství Újezdyký, kde kurzy pořádám. Termíny dalších kurzů naleznete zde https://shop.divokapekarna.cz/kurzy/ .

Divotvorná pekařka Lucie 

Close
Divoká pekárna © Copyright 2020. All rights reserved.