Kváskový koláč s drobenkou

3.1K

Kváskový koláč s drobenkou

Se sezóním ovocem ze zahrádky a nebo trhu bude tento koláč vynikající snídaní, chutnou a zdravou svačinkou a nebo super dárek pro přátele ne letní opékačku 🙂 . Jde komplt udělat ve vegan verzi a je jak jinak s celozrnné bio mouky.
Total Time 1 d
Course Breakfast, Dessert, Snack, snídaně
Cuisine Česká

Ingredients
  

  • 150 g celozrnná pšeničná mouka mletá na kameni bio
  • 100 g celozrnná špaldová mouka mletá na kameni bio
  • 100 g rozkvas celozrnný pšeničný bio
  • 100 ml slunečnicový olej používám Bohemia olej
  • 130 ml mléko bio dle vašeho výběru
  • 1 ks žloudku od šťastných slepiček / a nebo vegan z lněného semínka 4g drceného lněného semínka + 2 lžíce horké vody
  • 50 g třtinového cukru bio
  • 1 lžíce rumu dle vaseho výběru
  • čtvrt lžičky himálajská růžová sůl bio

Drobení připravíme smícháním másla, mouky a mletého cukru. K malému množství másla , přidáváme cukr 1:1 s moukou špaldovou a mneme v ruce. Vznikne nám drobení.

    Instructions
     

    • 24h před zaděláním na těsto si uděláme rozkvas. Ten je důležitý mít čerstvý, pšeničný, aby koláčky nebyly kyselé.Vezmeme velkou zavařovací sklenici (500ml) . Do sklenice dáme 50g mouky pšeničné celozrnné a 50g vody a 1 lžíci kvásku z ledničky. Smícháme a dáme odpočívat do ledničky.
    • Těsto zadělávám během dne, tak abych ho mohla dát odpočívat na noc do ledničky.
    • 1h před zadělávání na těsto si vytáhneme rozkvas z ledničky a necháme rozkvasit na kuchyňské lince.
    • Mezitím si navážíme suroviny, necháme srovnat na pokojovou teplotu.
    • Mouku je důležité si prosát přes jemné sítko. Otruby co vám zbydou do těsta nedávejte, ty si schovejte do kaše a nebo na další recepty. Na koláčky musí být těsto jemnější a i po prosátí zbude v mouce jemně mlété na kameni spoustu jemných otrub.
    • Do mísy dáme nejprve mléko, olej, rozkvas, žloutky, cukr, rum, mouku a nakonec sůl.
    • Mícháme za použití háku 10 minut v mixéru . Vlétě pozor na přehřívání těsta.
    • Těsto uložíme do lednice v uzavřené dóze, ideálně tak ať není úplně bez přístupu vzduchu. Popřípadě, ať se samovolně víčko uvolní. ( Nám pravidelně střílí víčka od těsta v lednici ) . Uzavřené proto, ať se nám nevytvoří krusta na těstě.
    • Než půjdeme večer spát, tak těsto přeložíme jako to děláme s těstem na chleba.
    • Druhý den zhruba 1h před výrobou koláčků těsto vytáhneme z ledničky. Opět přeložíme a necháme odpočívat přikryté na kuchyňské lince. Těsto musí být přikryté, jinak oschne!
    • Po 1h rozprostřeme do vymazané formy na koláč ( ta bílá z fotky má průměr 31cm ) . Poklademe ovocem a necháme ještě 1h přikryté kynout.
    • Drobení připravíme smícháním másla, mouky a mletého cukru. K malému množství másla , přidáváme cukr 1:1 s moukou špaldovou a mneme v ruce. Vznikne nám drobení, kterým posypeme ovoce.
    • Troubu si rozpálíme na 200C .
    • Pečeme prvních 10 minut s horkovzduchem na 200C a následně dalších zhruba 50minut bez horkovzduchu na 180C .
      Občas troubu otevřeme, aby z trouby vyletěla přebytečná pára.

    Notes

    Díky delšímu kynutí a kvásku bude koláč lehce stravitelný a nadýchaný i když je z celozrnné mouky a bez špetky kvasnic . 
    Miluji tyhle spojení chutí a prospěšnosti pro naše bříška. 
    Mrkněte na nové látky a super českou keramiku na náš e-shop https://shop.divokapekarna.cz/ a pokud chcete více zasvětit do tajů kváskování, tak se na vás budu těšit na některém z našich kurzů . 
    Krásné léto Lucka 
     
    Keyword bezchemie, bio, cake, celozrnné, česká kuchyně, dezert, sladkost, zdravé jídlo
    Close
    Divoká pekárna © Copyright 2020. All rights reserved.