„Prdlavka“ – vlastně teda Zelňačka

647

Zelňačka

Tahle polévka vznikla díky spojení receptu od kamarádky Péti a receptu, který jsem se naučila když jsem bydlela v Beskydech. A je to mňamka veliká. Ideálně teda vařte ve velkém a druhý den odležená je nej nej 🙂 .
Total Time 1 hr
Course hlavní jídlo, polévka
Cuisine Česká

Ingredients
  

  • 4 ks cibule střední kousky
  • fazole červené / bílé dle chuti a barvy co se vám líbí přiměřeně cca.200g

bobkový list 1 ks a nové koření 2ks na vaření fazolí

  • 1 lžička koření červená paprika používám Sonnentor
  • kysané zelí zhruba 1 sklenice 500ml
  • 4 ks brambory vetší kousky
  • himálajská růžová sůl
  • 1 ks smetana více procentní (a nebo sójová vegan )
  • sušené houby
  • 1 ks zeleninová kostka Sonnentor

koření majoránka a třtinový cukr na dochucení

  • 1 ks mrkev
  • 1 ks malý celer

Instructions
 

  • Den předem si namočíme fazole. Druhý den je několikrát propláchneme a pak vaříme v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením. Vaříme do měkka a pak scedíme.
  • V hrnci na másle a nebo na oleji osmažíme cibulku a mrkev nakrájenou na kostičky. A orestujeme do zlatova.
  • Jak se bude smažit cibulka, tak si oškrábeme brambory a nakrájíme na jemné kostky.
  • Do orestované cibulky dáme lžičku červené papriky, promícháme a hned přidáme brambory. Promícháme a zalejeme studenou vodou.
    Přidáme sušené houby, celer, zeleninovou kostku a osolíme.
  • Brambory uvaříme do měka a pak přidáme kyselé zelí, ale bez šťávy, aby polévka nebyla moc kyselá a chvilku povaříme, aby změklo zelí.
  • Nakonec přidáme a maličko povaříme se smetanou a fazolemi.
  • Dochutíme majoránkou, třtinovým cukrem a solí.

Notes

S kouskem kváskového chleba je tohle jídlo plnohodnotným hlavním chodem. 
Chcete se naučit péct kvásková chleb doma a nebo sháníte kvalitní, lněné, české, ručně vyráběné výrobky ? Rádi vám s tím pomůžeme, podívejte se na náš e-shop https://shop.divokapekarna.cz  .
Dobrou chuť Lucka 🙂 
Keyword bezmasa, česká kuchyně, polévka, vegan, vegetarian
Close
Divoká pekárna © Copyright 2020. All rights reserved.