Jahodová marmeláda s citrusovým pektinem
Vůně léta, slunce hřeje a jahůdky sládnou a dozrávají. Jako první marmelády vždycky děláme tuhle jednoduchou a výtečnou jahodovou. Na palačinky a chleby je naprosto omamně okouzlující a připomíná chuť a barvy léta ještě alespoň půlku zimy, než se její zásoby beznadějně vyčepají.
Ingredients
- 1 kg jahody kvalitní,čerstvé, ideálně nestříkané bio
- 0,5 kg třtinový cukr jemný bio
- 14 g citrusového pektinu používám od firmy Gréšík
Instructions
- Čerstvě sesbírané jahody umejeme a odstopkujeme.
- Dáme do širokého hrnce a začneme zahřívat. Můžeme rozmyxovat ponorným mixerem a krátce povaříme.
- Smícháme citrusový pektin s 4 lžícemi cukru ( množství odebereme z celkového množství 0,5kg)
- Pektin přidáme do hrnce k jahodám a povaříme zhruba 5 minut.
- Následně přidáme zbytek cukru a vaříme do zhoustnutí.
- Horké ihned plníme do čistých a suchých sklenic.
- Sklenice přetočíme víčkem dolů, tak aby se nám víčko pěkně zatáhlo a vyšel vzduch ze sklenice. A necháme úplně zchládnout.
Notes
Když mažu marmelády na kurzech pečení chleba vždycky dostanu otázku jak je možné, že mám marmelády tak krásně barevné a nezhnědli.
Je to tím, že ovoce sesbírám očistím a ihned vařím marmeládu. A také tím, že si vybírám pouze top kvalitu ovoce a jakkoliv poškozené a nebo nahnilé a vůbec ne plesnivé do marmelád nedávám.
Protože na kvalitě záleží!
Přeji at se vám marmeláda vydaří a skvěle si na ní pochutnáte.
Pokud vás zaujal plecháček se Lňenkouje k zakoupení u nás na e-shopu https://shop.divokapekarna.cz .
Lucka