Den na který sem se obrovsky těšila a musím říct, že sem si jej i náramně užila .
Práci farmářky znám a už sem i na různých bio farmách pracovala. Taky vím, že to není jen ta romantická představa dokonalého muže a ženy v kloboucích v záplavě květin, ovoce a vynikající zeleniny, kteří jdou ruku v ruce bezstarostně vstříc západu slunce .
Vím, že je to dřina, pot, mozoly a mnohdy i nedocenění ze všech možných stran a to hlavně při pěstování v bio kvalitě.
Když sem slyšela že vlastně jen 5% půdy co se obdělává a dává nám jídlo v podobě ovoce, zeleniny a obilovin je v bio kvalitě bylo mi z toho docela smutno.
Nemám ráda velké podniky a celkově instinktivně vyhledávám spíš menší, ale Sonnentor a tohle mini bylinkobranní dává smysl. Právě tyhle akce a že je pořádá takováhle velká firma, která by se na osvětu mohla vykašlat, ale nevykašlala je úžasná !
Abychom zachovali půdu pro naše zdraví a zdraví našich dětí je právě pěstování živého jídla bez syntetických chemikálií víc než důležité .
Biologická diverzita, neboli biologická rozmanitost, je rozmanitost všech živých organismů a systémů, jichž jsou tyto organismy součástí.Každý druh, živočišný či rostlinný, má zde své místo.Dohromady všechno tvoří provázaný celek.
A právě to u ekologického pěstování tvoří to, proč výnosy ve formě plodin jsou každoročně plus minus stejné s mírně vzrůstající tendencí.
Naopak v pěstování konvenčním = plným syntetických chemikálií jsou výnosy jednou obrovské , podruhé průměrně a po třetí třeba žádné . .
Ekologické zemědělství = zdravá plodina plná chutí , zdraví vzduch, zdravá voda = zdraví člověk .
Proto se ptejte a podporujte zemědělce co pro nás tvoří zdravou planetu.
Děkuji za úžasnou přednášku v @sonnentor.cz a dceřinné společnosti Hostěrádky @probio.cz .
Je úžasné podílet se na živém procesu tvoření jídla .
Kecat dokáže každý , ale skutky a i takové co člověk děla i když už je dělat nemusí to fakt nedokáže každý .Za mě člověkem co zaslouží obdiv je Tomáš Mitáček, který založil český @sonnentor.cz .A teď už nepůsobí ve vedeni této voňavé firmy na čaje a kořeni i BIO kvalitě, ale podílí se na menších projektech.A o to co jsou menší , tak jsou za mě většího významu a i dosahu .
Hostěrádky se dnes i díky jeho aktivitám staly místem s největším rozlohou obdělávaných polí bez syntetické chemie = komplet BIO certifikované .V bývalém JZD je dnes několik nezávislých firem a farem které spolu navzájem spolupracují a čerpají informace a zkušenosti a předávají je dál.
A jedním takovým je i MINIbylinkobranní, kterým nás provázel Tomáš a usměvavá Lůcia .
Jsem moc ráda za každou takovou zkušenost a nové zajímavé informace a nadšeni .
Děkuji a přeji ať se vám všem v Hostěrádkách daří , určitě přijedu na pomoc jak bude chvilka .
Lucka