Zapečená pohanka se slzovkou obecnou

91

Zapačená pohanka se slzovkou obecnou

Jednoduché a chutné jídlo plné zeleniny, živin a plné chutí babího léta.
A že neznáte slzovku obecnou? Mrněte pod recept něco jsem vám o této super food napsala .
Course hlavní jídlo, lunch, oběd
Cuisine Česká

Ingredients
  

  • 200 g pohanka lámanka bio
  • 350 ml mléko plnotučné bio
  • 100 g slzovka obecná
  • 50 g čerevená čočka bio
  • 3 ks vejce od šťastné slepičky
  • 100 g sýr nastrouhaný používám Halloumi bio farma Pstruhy
  • přepuštěné máslo na restování zeleniny bio farma Pstruhy
  • cibule na kostičky bio
  • mrkev na kostičky bio
  • cuketa na kostičky bio
  • paprika na kostičky bio
  • rajčata na kostičky bio
  • čerstvé houby / zvlášť restované na přep.másle bio
  • 1 stroužek čerstvě drcený česnek / nemusí být pokud vám nedělá dobře bio
  • dle chuti kukuřice , hrášek , bazalka
  • sůl himálajská růžová

Instructions
 

  • Slzovku obecnou namočíme 24h před vařením. Několikrát vyměníme vodu.
  • Pohanku namočíme do mléka zhruba 2 h před zapékáním.
  • Slzovku uvaříme do měka s trochou soli a scedíme.
  • Cibulku a mrkev otestujeme na másle.
    Přidáme cuketu a restujeme. Pokud chceme dávat česnek, tak po otestování cukety je ta doba.
    A následně přidáme všechnu ostatní zeleninu a lehce restujeme.
  • Do misky dáme všechny ingredience promícháme, pokud nemáme hodně slaný sýr, tak osolíme a ochutnáme.
  • Dáme do zapékací nádoby a pečeme na 180C do zlatova, zhruba 30-45 minut.
  • Podáváme s čerstvou zeleninou a nebo můžeme nahoru přidat trochu zakysané smetany .

Notes

Moc ráda se s vámi setkám na některém s mých kurzů a nebo třeba na nějaké hezké akci a kdyby jste nás chtěli podpořit nákupem výrobků co vyrábíme můžete na https://shop.divokapekarna.cz
 
Slzovka obecná 
Znáte ji ? Používá se v tradiční české medicíně a je to  jedna z nejdéle pěstovaných obilovin na světě.
Pro organismus je výjimečná tím, že bohatství aktivních látek, jež obsahuje, dokáže snadno vstřebat. Betakaroten, vitaminy skupiny B, vitamin C, draslík, kalcium, hořčík, železo, měď, mangan, fosfor či zinek tělo výborně využije.
Je přirozeně bezlepková potravina. 
Nepoužívá se ale samotné jako příloha, ale například právě s pohankou, rýží , do polévek i na zahuštění polévek.
Čistí tělo. Svými detoxikačními účinky a příznivým působením na játra a střeva. Zlepšuje například kožní problémy včetně nečisté pleti.
Podporuje funkci sleziny.
Udržuje v kondici klouby, svaly, pozitivně působí na revma, artrózu, otoky.
Je výborná na odhlenění.
Pomáhá při zánětech močového měchýře, je močopudná.
Příznivě působí na hladinu cholesterolu.
Ať vám chutná Lucka 
Keyword bezchemie, bezmasa, bio, česká kuchyně, oběd, večeře, vegetarian, zdravé jídlo
Close
Divoká pekárna © Copyright 2020. All rights reserved.