Křehké vanilkové rohlíčky z celozrnné bio špaldové mouky

183

Křehké vanilkové rohlíčky z celozrnné špaldové bio mouky

Původní recept mám od babičky, která jej má zase od svojí sestry. Zajímalo by mě kam až jeho historie sahá a kolikrát jej někdo upravil tak jako já 🙂 .
Tahle nová Lucka verze je z celozrnné špaldové bio mouky a taky trošku tukově odlehčenější a to díky použité mouce z ořechů. Tato mouka, je vlastně taková druhotná surovina, která vznikla při výrobě oleje z vlašských ořechů. Výživově je tahle mouka / protein skvělým zdrojem bílkovin, minerálů, vitamínů a vlákniny s minimem tuku, skvěle stravitelná .
U těchto rohlíčků bývá totiž problém, že když se ořechy špatně umelou, tak se těsto při válení rozpadá. Což je problém moderních mlýnků, takových těch co máme většina doma. No a ty co měla babi už prostě málo kdo ma 🙁 .
Proto používám právě tuto úžasnou surovinu ( samozřejmě českou ), díky níž se rohlíčky nedrolí a nerozpadají a jako bonus nejsou tolik tučné.
Total Time 1 d 2 hrs
Course Dessert, dezert, vánoce
Cuisine Česká

Ingredients
  

  • 200 g špaldová celozrnná jemně mletá mouka používám Probio
  • 180 g máslo bio používám farma Struhy
  • 120 g mouka / protein z vlašských ořechů používám Protein Bohemia Olej
  • 60 g jemně mletého třtinového cukru použitím Probio
  • 2 ks žloutků od šťastných slepiček používám od sousedky 🙂
  • citronová kůra bio
  • vanilka používám Sonnentor

Instructions
 

  • Máslo nakrájíme na kousky a všechny suroviny smícháme rukou dohromady .
  • Těsto by jsme neměli zpracovávat dlouho , protože by se máslo moc roztopilo a mohlo nám to udělat neplechu na plechu 🙂 .
  • Dáme do dózy a na 24h odležet do lednice .
  • Po vytažení z lednice si překrojíme na 4 díly a každá z dílů pak vypracujeme, opět pracujeme poměrně rychle aby se nám máslo v rukách netopilo.
  • Vyválime váleček, dle požadované velikosti vykrojíme stejné díly , uděláme z každého kousku kuličku a následně rohláček, který má tělo a něco málo silnější než oba konce.
  • Tvarování zabere docela dost času a tek až se blížíme ke konci zaplníme troubu na 180C a pečeme na pečícím papíru.
  • Rohlíčky se krásně nadzvednou a ven je dáme ve chvíli když nám začnou růžovět.
  • Malou chvilku necháme na plechu odležet a ještě teplé obalujeme v jemně mletém třtinovém cukru s vanilkou.

Notes

Přidávám ještě odkaz na mouku / protein z vlašských ořechů https://www.bohemiaolej.cz/proteinovy-prasek-z-vlasskych-orechu/ .
 
Pokud jste z okolí Velkých Pavlovic, tak můžete Probio potraviny zakoupit rovnou přece mě ( já nakupuji velkoobchodně a pak vám dám slevu za hromadný nákup a vyzvednutí u mě zdarma ) vybírat můžete na http://www.probio.cz .
 
A pokud vás zaujala ta lněná kráska, tak lněné výrobky a další pomůcky na pečení zakoupíte u nás na e-shopu https://shop.divokapekarna.cz
 
Nádherný ADVENT plný pohody přeje Lucka 
PS: a ať se vám recept skvěle podaří 🙂 
Keyword bezchemie, cake, celozrnné, dezert, sladkost
Close
Divoká pekárna © Copyright 2020. All rights reserved.