Makovec
Vláčný, lehký a přitom sytý. S ovocem a nebo bez, tento nenáročný koláč prostě budete milovat.
Course dezert, snídaně
Cuisine Česká
- 200 g špaldová celozrnná mouka mletá na kameni bio
- 100 g mák bio čerstvě pomletý
- 100 g cukr třtinový bio
- 200 g mléko bio plnotučné
- 3 ks vejce od šťastných slepic bio
- 3 g prášek do pečiva bio
- 100 g olej slunečnicový používám @bohemiaolej
Troubu si rozehřejeme na 170C bez horkovzduchu.
Mouku prosejeme přes síto a nejhrubší otruby si schováme do jogurtu a nebo na kaši.
Mák pomeleme, přidáme k mouce a společně s práškem do pečiva promícháme.
Vejce vyšleháme společně s cukrem. Pokud máte raději sladší, tak přidejte a celkově dejte cukru do 170g .
Do vyšlehaných vajec postupně přimícháme mouku a až je těsto hodně tuhé přidáme postopně i všechno mléko.
Smeš promícháme a přidáme olej. Z leka promícháme.
Makovec pečeme v dortové formě a nebo na malinkém pekáčku.
Můžeme nahoru přidat i ovoce, ideálně švestky, meruňky a nebo dle chuti i jiné ovoce.
Pečeme zhruba 25 minut. Pokud dáváme ovoce pečeme déle.
Pokud máte rádi povila jako já můžete makovec po vychladnutí namazat i povidly.
Já nejvíce miluji se švestkami nahoře. Ale děti mi to s ovocem nahoře nejí a tak dělám část s a část bez :) . Co bych pro ty moje lásky neudělala :D .
Pro krásné velké lněné utěrky a nebo keramiku zabrouzdejte k nám na e-shop https://shop.divokapekarna.cz/ .
Ať se vám recept vydaří Lucka
Keyword bezmasa, bio, celozrnné, česká kuchyně, dezert