Brambory ve slupce umyjeme a dáme i se slupkou vařit do vody. Kdo má možnost, může dát vařit v páře. Brambory by měly být co nejvíce měkké. Po uvaření necháme zcela vychladnout. Já nejraději vařím den předem, abych nemusela čekat.
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Můžeme i v mixéru a nebo kdo nená, tak jakoli rozmačkat. Ale nejlepší je nastrouhat brambory na struhadle.
Pokud máme celozrnnou mouku mletou na kameni, tak prosejeme přes síto ( nemusí být extra jemné). V sítku nám zbydou jen ty nejhrubší otruby ( ty do těsta nedáváme ) .
Dáme si nahřát velký kastrol s osolenou vodou.
Do nastrouhaných brambor přidáme vejce a postupně přidáváme mouku, až dokud není těsto dostatečně tuhé.
Pozor! Těsto se nesmí zpracovávat dlouho. Celé by to nemělo trvat déle než zhruba 10 minut zhruba. Těsto jinak začne řídnout.
Až je těsto dostatečně tuhé, tak začneme rukou válet do válečku. Nemusíte se bát, já je poprvé měla rozvařené a tak jsem příště přidala více mouky :) .
Množství mouky neuvádím záměrně, protože záleží jaký typ mouky používáte. Celozrnná pšeničná má výhodu, že více saje tekutiny a dělá to postupně, díky obsahu vlákniny v otrubách. Celozrnná mouka má také úplně jiné výživové hodnoty a díky vláknině je prospěšná pro vaše bříška. Z pšeničné jednozrnky se mi moc nedařily, protože mouka je moc jemná. Ale podaří se Vám i z klasické polohrubé a nebo hrubé mouky . Vyválíme válečky ( vyšoulíme šulánky ) silné asi 1 cm a nakrájíme kuchyňským nožem šulánek dlouhý něco přes 1cm. Můžeme vidličkou a nebo nežem vymáčnout ornament, ale ne moc hluboko ať nemáme placku a nebo se nám při vaření nepřepůlí.
Postupně vkládáme do osolené vody a občas promícháme vařečkou. Počkáme dokud šulánky nevyplavou na povrch hrnce a pak povaříme ještě 5 minut.
Udané množtví vařím na dvakrát v hrnci. Najednou by to bylo hodně.
Při vaření nepřikrývejte pokličkou a hlídejte teplotu, voda ráda převře, protože šulánky pění.
Z vody vylovte děravou naběračkou, nechte vždy lehce okapat.
Šulánky dejte do mísy a nahoru na ně dejte rozpustit kousek másla. Lehce promíchněte a přikryjte pokličkou. Nechte škvírku na odpaření páry.
Popřípadě můžete ihned smíchat s mákem , nastrouhaným oblíbeným oplatkem a nebo osmaženou cibulkou.