Go Back

Kváskové koláčky s drobením

Vynikající, vláčné a zdravé koláčky. Druhý den, snad ještě lepší než ten první. Díky tvarohu, povidlům a sladké drobence se po nich jen zapráší. Co na nich miluji nejvíc je jejich jemnost a vláčnost.
Prep Time 1 d
Cook Time 2 hrs
Total Time 1 d 2 hrs
Course Breakfast, Dessert, dezert, Snack, snídaně
Cuisine Česká
Servings 24 ks

Equipment

  • Hnětací mixér.

Ingredients
  

  • 500 g mouka celozrnná a nebo chlebová ( budou jemnější ) BIO prosátá používám Probio
  • 150 g rozkvas celozrnný BIO pšeničný
  • 250 g mléko (používám sójové BIO)
  • 150 g olej slunečnicový (používám z Bohemia olej)
  • 2 ks žloutků od šťastných slepiček BIO
  • 100 g třtinový cukr jemný BIO
  • 1 lžíce rum / nebo domáci slivovice
  • 2 g sůl himálajská BIO ( O,5 ) lžičky jemná

Tvarohovou náplň připravíme smícháním 500g tvarohu ( takový ten co není tekutý...já používám BIO z farmy), dle chuti s třtinovým cukrem, žloutkem, vanilkou, šťávou z citronu.

    Povidlovou náplň připravíme smícháním povidel ( používám hustá bez cukru, proto míchám s javorovým sirupem), badyánu, skořice a trochou vanilky. Povidla je lepší mít hustší, aby nám z koláčků nevytekla.

      Drobení připravíme smícháním másla, mouky a mletého cukru. K malému množství másla , přidáváme cukr 1:1 s moukou a mneme v ruce. Vznikne nám drobení.

        Instructions
         

        • 24h před zaděláním na těsto si uděláme rozkvas. Ten je důležitý mít čerstvý, pšeničný, aby koláčky nebyly kyselé.Vezmeme velkou zavařovací sklenici (500ml) . Do sklenice dáme 80g mouky pšeničné celozrnné a 80g vody a 1 lžíci kvásku z ledničky. Smícháme a dáme odpočívat do ledničky.
        • Těsto zadělávám během dne, tak abych ho mohla dát odpočívat na noc do ledničky.
        • Zhruba 0,5-1h před zadělávání na těsto si vytáhneme rozkvas z ledničky a necháme rozkvasit na kuchyňské lince.
        • Mezitím si navážíme suroviny, necháme srovnat na pokojovou teplotu.
        • Mouku je důležité si prosát přes jemné sítko.
        • Do mísy dáme nejprve mléko, rozkvas, žloutky, cukr, rum, mouku a nakonec sůl.
        • Mícháme za použití háku 5 minut v mixéru .
        • Po 5 minutách přidáme olej a mícháme dalších 5-10 minut do kladka. Pozor na přehřátí.
        • Těsto uložíme do lednice v uzavřené dóze ať těsto neoschne.
        • Než půjdeme večer spát, tak těsto přeložíme jako to děláme s těstem na chleba.
        • Druhý den ráno přeložíme a pak i večer pokud pečeme až další den a nebo přeložíme a :
        • Připravíme si všechny náplně a drobení.
        • Rozpálíme troubu na 250C . Do trouby vložíme plech na kterém budeme koláčky péct.
        • Následně lžící vykrajujeme bochánky a dáváme na moukou vysypanou podložku.
        • Z bochánků rukou vytvoříme placičky, ne moc tenké. Jen tak abychom mohli dát na placičky tvaroh.
        • Dáme tvarohovou náplň a zaděláme jako měšec. Stranou co nám vznikne takový jako uzel dáme směrem nahoru na pečící papír.
        • Dle velikosti koláčků si vybereme nějakou skleničku a nebo hrneček a tou spodní částí hrnečku vytvarujeme do koláčku důlek. Hrneček je potřeba si pomoučit, tak aby se nám nelepil na těsto.
        • Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem.
        • Do důlku dáme pomocí lžičky povidlovou náplň a posypeme drobenkou. Drobenku lehce zatlačíme do povidel.
        • Než vyrobíme všechny koláčky, tak ty první budou již připravené do trouby.
        • Pomocí prkýnka, na který přetáhneme koláčky s pečícím papírem, přemístíme do trouby. Popřípadě můžeme horký plech, na kterém budeme koláčky péct, vyndat z trouby, přemístítit na něj pečící papír společně s koláčky a opatrně vrátít do trouby.
          Důležité je , aby byl plech na kterém se budou koláčky péct, horký. A my se nespálili!
        • Pečeme :
          1minutu na 250C pak snížíme teplotu a pečeme ( troubu neotvíráme ! ) :
          20 minut na 200C .
        • Necháme vychladnout na mřížce.

        Notes

        Postup na tyto koláčky je trošku časově náročnější, ale každá fáze pečení zabere jen chviličku a výsledek je famózní. 
        Tyto koláčky nepeču každý den, ale na svátečním stole budou skvělou, zdravou pochoutkou. 
        Základní recept můžete použít i na Honzov buchty a nebo také na buchtičky s krémem. 
        Keyword bezchemie, bezmasa, bio, breakfeast, cake, celozrnné, česká kuchyně, dort, fitfood, sladkost, sladkosti, snídaně, vegetarian