24h před zaděláním na těsto si uděláme rozkvas. Ten je důležitý mít čerstvý, pšeničný, aby koláčky nebyly kyselé.Vezmeme velkou zavařovací sklenici (500ml) . Do sklenice dáme 80g mouky pšeničné celozrnné a 80g vody a 1 lžíci kvásku z ledničky. Smícháme a dáme odpočívat do ledničky.
Těsto zadělávám během dne, tak abych ho mohla dát odpočívat na noc do ledničky.
Zhruba 0,5-1h před zadělávání na těsto si vytáhneme rozkvas z ledničky a necháme rozkvasit na kuchyňské lince.
Mezitím si navážíme suroviny, necháme srovnat na pokojovou teplotu.
Mouku je důležité si prosát přes jemné sítko.
Do mísy dáme nejprve mléko, rozkvas, žloutky, cukr, rum, mouku a nakonec sůl.
Mícháme za použití háku 5 minut v mixéru .
Po 5 minutách přidáme olej a mícháme dalších 5-10 minut do kladka. Pozor na přehřátí.
Těsto uložíme do lednice v uzavřené dóze ať těsto neoschne.
Než půjdeme večer spát, tak těsto přeložíme jako to děláme s těstem na chleba.
Druhý den ráno přeložíme a pak i večer pokud pečeme až další den a nebo přeložíme a :
Připravíme si všechny náplně a drobení.
Rozpálíme troubu na 250C . Do trouby vložíme plech na kterém budeme koláčky péct.
Následně lžící vykrajujeme bochánky a dáváme na moukou vysypanou podložku.
Z bochánků rukou vytvoříme placičky, ne moc tenké. Jen tak abychom mohli dát na placičky tvaroh.
Dáme tvarohovou náplň a zaděláme jako měšec. Stranou co nám vznikne takový jako uzel dáme směrem nahoru na pečící papír.
Dle velikosti koláčků si vybereme nějakou skleničku a nebo hrneček a tou spodní částí hrnečku vytvarujeme do koláčku důlek. Hrneček je potřeba si pomoučit, tak aby se nám nelepil na těsto.
Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem.
Do důlku dáme pomocí lžičky povidlovou náplň a posypeme drobenkou. Drobenku lehce zatlačíme do povidel.
Než vyrobíme všechny koláčky, tak ty první budou již připravené do trouby.
Pomocí prkýnka, na který přetáhneme koláčky s pečícím papírem, přemístíme do trouby. Popřípadě můžeme horký plech, na kterém budeme koláčky péct, vyndat z trouby, přemístítit na něj pečící papír společně s koláčky a opatrně vrátít do trouby. Důležité je , aby byl plech na kterém se budou koláčky péct, horký. A my se nespálili! Pečeme : 1minutu na 250C pak snížíme teplotu a pečeme ( troubu neotvíráme ! ) : 20 minut na 200C . Necháme vychladnout na mřížce.