Podpora českých tvořivých lidí

1.1K

Vánoce se nám kvapem blíží a my s dětmi jsme se letos rozhodli si je náležitě užit. Poprvé budeme společně v novém bytě. A už jen tento fakt z letošních Vánoc bude dělat kouzelný a úžasný Štědrý den. Protože budeme spolu. Užít si vánoce pro nás rozhodně neznamená vykoupit obchoďáky a obklopit se spoustou nových lesklých věcí….


A co si teda užíváme nejvíc ? Řekla bych , že právě to plánování a společné tvoření a zdobení . Letos budeme zase dělat papírový řetěz na stromeček, ze skořápek ořechů malé lodičky a byt provoníme cukrovím, co spolu upečeme. Letos jsme již zahájili zkouškové období perníčků a po narozeninách Cyrilka v listopadu dáme náš domov do Vánočního kabátku . 

Popravdě sem v roce 2020 čekala ledaco, ale tolik zkoušek co mi a nám všem život přinesl to tedy vůbec ne. Taky už jste někdy slyšeli : „Chceš-li Boha rozesmát , řekni mu o svých plánech.“ ? Ale co, to bych nebyla já, abych to brala jako výzvu a ze všech těch zkoušek jsem se něco naučila, někam mě to nasměrovalo. Ale jako, hlásím do světa, už bych prosila chvíli pauzu…. Protože i když možná vypadám jako, že se mi problémy a strasti života vyhýbají obloukem, opak je pravdou. Snažím se vybírat a dívat se na ty pozitivní věci a ty nepříjemné brát jako realitu života a možnost ke změně. Co nám život postaví do cesty neovlivníme, svůj postoj ano.


A i proto jsme se letos rozhodli, že budeme podporovat jen České výrobce a umělce a naše dárečky budou v duchu skromnosti a jednoduchosti . Protože po těch 10 měsících všech možných zkoušek to ani jinak nepůjde . 
A to je asi ono. To nad čím bychom se my lidé měli zamyslet . Nad podporou blízkých , nad podporou Českých umělců a výrobců . Nad skromností , úctou a pokorou . Nad přírodou a tím co nám dává za dary a jestli se k ní chováme se stejnou velkorysostí jako ona k nám ! Je čas začít dávat a vracet a ne brát a těžit dary přírody. Snažit se nežít jen konzumní život plný chtíče a honby se za novými a krásnými konzumními věcmi z reklamy! To téma je bezesporu složité a na dlouhé povídání, Ale ve zkratce, zase si věcí a lidí vážit. Používat věci co nejdéle a věci a vztahy opravovat a ne pořizovat nové! A když už věci nové, tak ať nám co nejdéle slouží, jako kdysi.

Budu moc ráda, když alespoň některé z Vás inspiruji a na Vánoce oslovíte někoho z Českých tvořivých lidí. A že jich je! Postupně bych Vám blíže chtěla představit každého jednoho z nich. S některými, mezi které patří bezesporu Petra Řehová a její značka U Oringle http://www.oringle.cz jsme propojeni nejen v pracovním, ale i osobním životě a to už několik let. Petra je umělkyně, maluje nádherné portréty ( i já mám originál mojí rodiny doma na stěně 😀 a obrázky zdobí i tento web i logo je originál od Petry ) , přáníčka na míru a také spolupracuje na výrobě etiket dalších Českých značek. Petra také miluje květiny, stejně jako já a proto spolu děláme i květinové kurzy. A to je právě ono, když lidé dělají svou práci srdcem a potkají se stejně smýšlející a tvořící lidé, tak je život prostě propojí na delší dobu. A za to jsem moc vděčná. Tvorba co něco dává a má smysl.

Nemůžu zapomenout ani moji dlouholetou kamarádku Lenku Němcovou a její značku Herbalena http://www.herbalena.cz . Lenka ručně sbírá ovoce na své zahradě, popřípadě nakupuje ovoce od malých Českých farmářů a pak ve své kouzelné kuchyni vaří a zavařuje a mění ovoce v nebesky dobré marmelády, sirupy a pečené čaje. Malé, lokální a s láskou připravované! A ty pečené čajíčky. Mrkněte na její nabídku. Ty nejlepší dobrůtky na zimní dlouhé večery pod peřinou, třeba s krásnou knížkou a blízkým člověkem.

Nemůžu nezmínit ani bráchu Stanislava Bízu a jeho Levandulovou farmu z Jižní Moravy http://www.levandulezmoravy.cz ,se kterým úzce pracujeme a spolupracujeme. Koupíte zde ručně, s láskou vyráběné voňavé výrobky a chutné dobrůtky. Všechno s úžasnou bylinkou levandulí. Za mě doporučuji levandulový lej, je všestranný. My olej asi nejvíce používáme v difuzéru při aromaterapii.

Další koho bych moc moc chtěla podpořit je Lucie Nováková a její značka LucieN ceramic http://www.lucienceramic.cz . S Luckou se neznáme osobně, ale takřka všechny moje fotky jsou s keramikou od Lucie a můžu ji jen doporučit. Moc ráda bych se někdy přijela podívat do její dílny a doufám, že si třeba vyzkouším i kurz keramiky, které plánuje. A jak říká můj syn Cyrilek : „Juuu mami dnes to máme na těch vzácných talířích 😀 “ . Jídlo nám z nich moc chutná!

Pojďme společně něco změnit, podpořit lidi, kteří podporují další lidi. Jsou si vědomi potřeby nejenom brát, ale i dávat a vracet. A hlavně milují Matku Přírodu a uvědomují si, že je potřeba změna, protože oni jsou tou změnou.

PS: něco pro zasmání : Juli se mě před válením těsta ptá : “Mami kde máme ten GULIVY GULEC “ v překladu váleček.

A perníčky jsou celozrnné z žitné BIO mouky, vajíček od šťastných slepiček a medu od místních včeliček . 

Naše Julínka 🙂
Close
Divoká pekárna © Copyright 2020. All rights reserved.