Kváskové koláčky s drobením
Vynikající, vláčné a zdravé koláčky. Díky tvarohu tyto kváskové koláčky budou vláčné i pokud Vám zbudou na druhý den.
Equipment
- Hnětací mixér.
Ingredients
- 500 g mouka celozrnná BIO prosátá ( nejlépe jemně mletá na kameni )
- 150 g rozkvas celozrnný BIO čerstvý, pšeničný
- 250 ml mléko (používám sójové BIO)
- 180 ml olej slunečnicový (používám z Bohemia olej)
- 2 ks žloutků od šťastných slepiček BIO
- 100 g třtinový cukr jemný BIO
- 1 lžíce rum / nebo domáci slivovice
- 0,5 lžičky sůl himálajská BIO jemná
Tvarohovou náplň připravíme smícháním 500g tvarohu ( takový ten co není tekutý…já používám BIO z farmy), dle chuti s třtinovým cukrem, žloutkem, vanilkou, šťávou z citronu.
Povidlovou náplň připravíme smícháním povidel ( používám hustá bez cukru, proto míchám s javorovým sirupem), badyánu, skořice a trochou vanilky. Povidla je lepší mít hustší, aby nám z koláčků nevytekla.
Drobení připravíme smícháním másla, mouky a mletého cukru. K malému množství másla , přidáváme cukr 1:1 s moukou a mneme v ruce. Vznikne nám drobení.
Instructions
- 24h před zaděláním na těsto si uděláme rozkvas. Ten je důležitý mít čerstvý, pšeničný, aby koláčky nebyly kyselé.Vezmeme velkou zavařovací sklenici (500ml) . Do sklenice dáme 80g mouky pšeničné celozrnné a 80g vody a 1 lžíci kvásku z ledničky. Smícháme a dáme odpočívat do ledničky.
- Těsto zadělávám během dne, tak abych ho mohla dát odpočívat na noc do ledničky.
- 2h před zadělávání na těsto si vytáhneme rozkvas z ledničky a necháme rozkvasit na kuchyňské lince.
- Mezitím si navážíme suroviny, necháme srovnat na pokojovou teplotu.
- Mouku je důležité si prosát přes jemné sítko. Otruby co vám zbydou do těsta nedávejte, ty si schovejte do kaše a nebo na další recepty. Na koláčky musí být těsto jemnější a i po prosátí zbude v mouce jemně mlété na kameni spoustu jemných otrub.
- Do mísy dáme nejprve mléko, olej, rozkvas, žloutky, cukr, rum, mouku a nakonec sůl.
- Mícháme za použití háku 15 minut v mixéru .
- Těsto uložíme do lednice v uzavřené dóze, ideálně tak ať není úplně bez přístupu vzduchu. Popřípadě, ať se samovolně víčko uvolní. ( Nám pravidelně střílí víčka od těsta v lednici ) .
- Než půjdeme večer spát, tak těsto přeložíme jako to děláme s těstem na chleba.
- Druhý den ráno, nebo zhruba 2h před výrobou koláčků těsto vytáhneme z ledničky. Opět přeložíme a necháme odpočívat přikryté na kuchyňské lince. Těsto musí být přikryté, jinak oschne!
- Připravíme si všechny náplně a drobení.
- Rozpálíme troubu na 250C . Do trouby vložíme plech na kterém budeme koláčky péct a nad tento plech dáme ještě jeden plech, necháme jen místo na koláčky. Tím se nám zmenší pečící prostor v troubě a také se koláčky nespálí .
- Následně lžící vykrajujeme bochánky a dáváme na moukou vysypanou podložku.
- Z bochánků rukou vytvoříme placičky, ne moc tenké. Jen tak abychom mohli dát na placičky tvaroh.
- Dáme tvarohovou náplň a zaděláme jako měšec. Stranou co nám vznikne takový jako uzel dáme směrem nahoru na pečící papír.
- Dle velikosti koláčků si vybereme nějakou skleničku a nebo hrneček a tou spodní částí hrnečku vytvarujeme do koláčku důlek. Hrneček je potřeba si pomoučit, tak aby se nám nelepil na těsto.
- Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem.
- Do důlku dáme pomocí lžičky povidlovou náplň a posypeme drobenkou. Drobenku lehce zatlačíme do povidel.
- Než vyrobíme všechny koláčky, tak ty první budou již připravené do trouby.
- Pomocí prkýnka, na který přetáhneme koláčky s pečícím papírem, přemístíme do trouby. Popřípadě můžeme horký plech, na kterém budeme koláčky péct, vyndat z trouby, přemístítit na něj pečící papír společně s koláčky a opatrně vrátít do trouby. Důležité je , aby byl plech na kterém se budou koláčky péct, horký. A my se nespálili!
- Pečeme : 1minutu na 250C pak snížíme teplotu a pečeme ( troubu neotvíráme ! ) : 10 minut na 200C 10-15 minut na 200C bez horního plechu , aby se koláčky pěkně dopekly i z horní strany .
- Necháme vychladnout na mřížce.
Notes
Postup na tyto koláčky je trošku časově náročnější, ale každá fáze pečení zabere jen chviličku a výsledek je famózní.
Tyto koláčky nepeču každý den, ale na svátečním stole budou skvělou, zdravou pochoutkou.
Základní recept můžete použít i na Honzov buchty a nebo také na buchtičky s krémem.


