Oříškový mls s karamelem
Milujete oříšky a karamel? Tak to je tento dezert přímo stvořený pro vás. Ideální na doplnění energie při procházce zimní krajinou a nebo vynikající jako vánoční cukroví.
Ingredients
- 250 g med od místního včeleře
- 150 g třtinový cukr bio
- 200 g lískové ořechy
- 150 g mandle neloupané
- 200 g sušené fíky
- 100 g celozrnná špaldová mouka bio mletá na kameni
- 20 g kakao
- 50 g brusinky
- 3 g skořice mletá
- 8 kuliček pepře bílého čerstvě podrceného
- 3 g muškátový oříšek čerstvě nastrouhaný
- 4 ks hřebíček čerstvě podrtit
- 50 g kandovaná kůra z pomeranče a nebo z 1 pomeranče čerstvá
- 20 g čerstvý zázvor nastrouhaný na jemno
Instructions
- Nejprve si opečeme oříšky. Dáme je do rozpálené trouby na 180C bez horkovzduchu na 15 minut péct.Pokud máme lískové ořechy ve slupce, tak slupku odsraníme, tak že dáme lískové oříšky do utěrky a promneme rukou. Slupka se odstraní.Z mandlí slupku neodstraňujeme.A pokud nemáme lískové ořechy, můžeme nahradit mandlemi a nebo jinými oblíbenými ořechy.
- Všechno koření čerstvě podrtíme v hmoždíři.
- Fíky a kůru nakrájíme na menší kousky.
- Smícháme do kastrůlku cukr a med.
- Smícháme doromady všchny suché suroviny mouku, koření a kůru, ořechy a ostatní.
- Med s cukrem zahřívíme až do rozpuštění.
- Do smeši přidáme smíchanou suchou směs. Je třeba mícha rychle, protože směs rychle tuhne.
- Dáme do pečícím papírem vyložené formy a pečeme na 150C bez horkovzduchu 45 minut.
- Než budeme dežet krájet, tak je třeba ho nechat pořádně stuhnou, aby se dal krájet 🙂 .
Notes
Na kalorie se raději neptejte….ale kdo by to v zimě a nebo na Vánoce řešil, že 😀 .
Důležitější je používat kvalitní a chutné suroviny .
No a když si tuhle dobrůtku dáte třeba při zimní procházce lesem budete mít spoustu energie.
Budu moc ráda, když se podělíte a budete sdílet jak se vám recept podařil s #divokapekarna na sítích.
A pokud vám chybí nějaká lněná roztomilost a nebo dáreček pro vás a nebo blízké podívejte se k nám na e-shop https://shop.divokapekarna.cz .
Lucka