Zelňačka
Tahle polévka vznikla díky spojení receptu od kamarádky Péti a receptu, který jsem se naučila když jsem bydlela v Beskydech. A je to mňamka veliká. Ideálně teda vařte ve velkém a druhý den odležená je nej nej :) .
Course hlavní jídlo, polévka
Cuisine Česká
- 4 ks cibule střední kousky
- fazole červené / bílé dle chuti a barvy co se vám líbí přiměřeně cca.200g
bobkový list 1 ks a nové koření 2ks na vaření fazolí
- 1 lžička koření červená paprika používám Sonnentor
- kysané zelí zhruba 1 sklenice 500ml
- 4 ks brambory vetší kousky
- himálajská růžová sůl
- 1 ks smetana více procentní (a nebo sójová vegan )
- sušené houby
- 1 ks zeleninová kostka Sonnentor
koření majoránka a třtinový cukr na dochucení
- 1 ks mrkev
- 1 ks malý celer
Den předem si namočíme fazole. Druhý den je několikrát propláchneme a pak vaříme v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením. Vaříme do měkka a pak scedíme.
V hrnci na másle a nebo na oleji osmažíme cibulku a mrkev nakrájenou na kostičky. A orestujeme do zlatova.
Jak se bude smažit cibulka, tak si oškrábeme brambory a nakrájíme na jemné kostky.
Do orestované cibulky dáme lžičku červené papriky, promícháme a hned přidáme brambory. Promícháme a zalejeme studenou vodou. Přidáme sušené houby, celer, zeleninovou kostku a osolíme. Brambory uvaříme do měka a pak přidáme kyselé zelí, ale bez šťávy, aby polévka nebyla moc kyselá a chvilku povaříme, aby změklo zelí.
Nakonec přidáme a maličko povaříme se smetanou a fazolemi.
Dochutíme majoránkou, třtinovým cukrem a solí.
S kouskem kváskového chleba je tohle jídlo plnohodnotným hlavním chodem.
Chcete se naučit péct kvásková chleb doma a nebo sháníte kvalitní, lněné, české, ručně vyráběné výrobky ? Rádi vám s tím pomůžeme, podívejte se na náš e-shop https://shop.divokapekarna.cz .
Dobrou chuť Lucka :)
Keyword bezmasa, česká kuchyně, polévka, vegan, vegetarian