Den předem si připravíme rozkvas.
Na těsto si zaděláme tak, aby jsme jej mohli nechat v lednici alespoň 24h odpočívat.
Máslo si rozpustíme a necháme zchladnout.
Celozrnnou mouku mletou na kameni si prosejeme přes jemné sítko. A zbylé otruby si schováme, do kaše, jogurtu a nebo na jiné využití. Díky mletí na kameni i po přesytí těch největších kousků otrub, je v mouce pořád spoustu vlákniny.
Nejprve si dáme si mísy vodu, rozkvas, rozpuštěné a zchladlé máslo, prosátou mouku, cukr a sůl.
Za pomocí robotu mícháme 15 minut.
Dáme do lednice v ne-zcela uzavřené nádobě a necháme odpočívat. Po několika hodinách přeložíme.
Před vlastním tvarováním po 24h opět přeložíme.
Těsto po přeložení necháme cca 1h kynout v nádobě.
Poté si těsto navážíme na stejné kousky o 8O-100g .
Z odváženého těsta vytvoříme kuličky.
Kuličky si rozvážíme do tvaru šátečku a motáme do tvaru rohlíku.
Necháme kynout dalších cca. 30 minut.
Troubu si předehřejeme na 250 C
Potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat semínky.
Pečeme v předehřáté troubě cca. 15 minut.
Necháme vychladnout a dobrou chuť.