Kváskový koláč s drobenkou
Se sezóním ovocem ze zahrádky a nebo trhu bude tento koláč vynikající snídaní, chutnou a zdravou svačinkou a nebo super dárek pro přátele ne letní opékačku 🙂 . Jde komplt udělat ve vegan verzi a je jak jinak s celozrnné bio mouky.
Ingredients
- 150 g celozrnná pšeničná mouka mletá na kameni bio
- 100 g celozrnná špaldová mouka mletá na kameni bio
- 100 g rozkvas celozrnný pšeničný bio
- 100 ml slunečnicový olej používám Bohemia olej
- 130 ml mléko bio dle vašeho výběru
- 1 ks žloudku od šťastných slepiček / a nebo vegan z lněného semínka 4g drceného lněného semínka + 2 lžíce horké vody
- 50 g třtinového cukru bio
- 1 lžíce rumu dle vaseho výběru
- čtvrt lžičky himálajská růžová sůl bio
Drobení připravíme smícháním másla, mouky a mletého cukru. K malému množství másla , přidáváme cukr 1:1 s moukou špaldovou a mneme v ruce. Vznikne nám drobení.
Instructions
- 24h před zaděláním na těsto si uděláme rozkvas. Ten je důležitý mít čerstvý, pšeničný, aby koláčky nebyly kyselé.Vezmeme velkou zavařovací sklenici (500ml) . Do sklenice dáme 50g mouky pšeničné celozrnné a 50g vody a 1 lžíci kvásku z ledničky. Smícháme a dáme odpočívat do ledničky.
- Těsto zadělávám během dne, tak abych ho mohla dát odpočívat na noc do ledničky.
- 1h před zadělávání na těsto si vytáhneme rozkvas z ledničky a necháme rozkvasit na kuchyňské lince.
- Mezitím si navážíme suroviny, necháme srovnat na pokojovou teplotu.
- Mouku je důležité si prosát přes jemné sítko. Otruby co vám zbydou do těsta nedávejte, ty si schovejte do kaše a nebo na další recepty. Na koláčky musí být těsto jemnější a i po prosátí zbude v mouce jemně mlété na kameni spoustu jemných otrub.
- Do mísy dáme nejprve mléko, olej, rozkvas, žloutky, cukr, rum, mouku a nakonec sůl.
- Mícháme za použití háku 10 minut v mixéru . Vlétě pozor na přehřívání těsta.
- Těsto uložíme do lednice v uzavřené dóze, ideálně tak ať není úplně bez přístupu vzduchu. Popřípadě, ať se samovolně víčko uvolní. ( Nám pravidelně střílí víčka od těsta v lednici ) . Uzavřené proto, ať se nám nevytvoří krusta na těstě.
- Než půjdeme večer spát, tak těsto přeložíme jako to děláme s těstem na chleba.
- Druhý den zhruba 1h před výrobou koláčků těsto vytáhneme z ledničky. Opět přeložíme a necháme odpočívat přikryté na kuchyňské lince. Těsto musí být přikryté, jinak oschne!
- Po 1h rozprostřeme do vymazané formy na koláč ( ta bílá z fotky má průměr 31cm ) . Poklademe ovocem a necháme ještě 1h přikryté kynout.
- Drobení připravíme smícháním másla, mouky a mletého cukru. K malému množství másla , přidáváme cukr 1:1 s moukou špaldovou a mneme v ruce. Vznikne nám drobení, kterým posypeme ovoce.
- Troubu si rozpálíme na 200C .
- Pečeme prvních 10 minut s horkovzduchem na 200C a následně dalších zhruba 50minut bez horkovzduchu na 180C .Občas troubu otevřeme, aby z trouby vyletěla přebytečná pára.
Notes
Díky delšímu kynutí a kvásku bude koláč lehce stravitelný a nadýchaný i když je z celozrnné mouky a bez špetky kvasnic .
Miluji tyhle spojení chutí a prospěšnosti pro naše bříška.
Mrkněte na nové látky a super českou keramiku na náš e-shop https://shop.divokapekarna.cz/ a pokud chcete více zasvětit do tajů kváskování, tak se na vás budu těšit na některém z našich kurzů .
Krásné léto Lucka