Pomazánka z červených fazolí
Úžasná barva a lahodná chuť této pomazánky nezklame ani ty největší labužníky. Pomazánka obsahuje spoustu kvalitních bílkovin, sacharidů a vlákniny. Z vitamínů a minerálních látek ve fazolích nalezneme draslík, vápník, železo, mangan a vitamíny skupiny B a C. A proto je skvělé zařadit fazole pravidelně do jídelníčku.
Ingredients
- 400 g červené fazole ( množství už uvařených ) BIO
- 6 ks cibule ( ne velká, ne malá tak akorát ) červená/žlutá BIO co právě máte po ruce 🙂
- 1-2 stroužků česneku BIO
- olivový olej extra virgin BIO
- sůl Himalájská BIO
- 2 lžičky koření – červená paprika BIO
- sušená rajčata BIO
- sójová omáčka kvalitní
- voda
Instructions
- Nejprve den předem (přez noc) namočíme sušené fazole.
- Druhý den slejeme vodu z fazolí. Několikrát propláchneme. Dáme čistou vodu a vaříme do měka společně se solí a bobkovým listem.v Následně scedíme a necháme chladnout.Pokud nestíháte můžete použít i fazole z plechovky.
- Mezi vařením fazolí si můžeme nakrájet cibulku na jemné kostky. A orestovat na olivovém oleji.
- Až je cibulka orestovaná, tak k ní na minutku přidáme drcený česnek a restujeme ještě minutku. Po minutě přidáme sladkou papriku, promícháme a dále již nerestujeme. Necháme chvilku schladnout. Kdo má rád pikantní, tak může přidat pálivou papriku a nebo chilli papričku .
- Do mixéru dáme vychladlé fazole, cibulku s časnekem a paprikou. Osolíme, přidáme malinko sójové omáčky, trochu vody a mixujeme.
- Dle konzistence přidáme olej a vodu a mixujeme do hladka. Můžete mít extra hladké a nebo s kousky , jak máte rádi.
- Sušená rajčata nakrájíme na malé kousky a domícháme do pomazánky ručně.
- Můžeme dochutit vlaškými ořechy.
- Můžeme ozdobit čerstvou červenou cibulkou ( je jemnější než bílá ) , čersvé klíčky skvěle doplní chuť, popřípadě si můžeme odložit několik vařených fazolí v celku na ozdobu.
Notes
Množství si můžete upravit.
Červená cibulka je jemnější než bílá a skvěle se hodí k červeným fazolím.
S čestným kváskovým chlebem máte úžasné rostlinné jídlo. A pokud zařadíte luštěniny pravidelně do jídelníčku a správně je připravíte, není problém ani s tolik obávaným nadýmáním . Můžu říct, že od doby co nejím živočišné maso, tak nemám s luštěninami problém 😀 .
Dobrou chuť!