Sýrová omáčka

92

Sýrová omáčka

V jednoduchosti je krása. A ať už si omáčku dáte s noky, těstovinami a nebo uděláte jako dip třeba k čestvé, nebo pečené zelenině budete překvapeni jak skvěle chutná.
Total Time 30 mins
Course hlavní jídlo, oběd, Snack, večeře
Cuisine Česká

Ingredients
  

  • 1 ks cibule bio
  • 30 g másla bio
  • 30 g celozrnná špaldová mouka bio prosátá
  • 160 g sýr typu aidam bio
  • 40 g sýr parmezán
  • 1 stroužek česnek
  • špetka muškátového oříšku čerstvě nastrouhaného
  • 300 ml mléko bio plnotučné
  • 200 ml smetana bio

Instructions
 

  • Sýry nastrouháme na jemném struhadle.
  • Cibulku lehce restujeme na másle, neměla by být do zlatova, ale ani syrová. Na poslední minutu restování přidáme čerstvě rozdrcený stroužek česneku.
  • Do hotové cibulky přidáme mouku a spojíme, lehce minutku restujeme, ale tak aby mouka nezhnědla.
  • Do této směsi postupně přidáváme mléko a smetanu a celou dobu mícháme. Postupně nám vznikne hustá kaše.
  • Do kaše postupně přidáváme nastrouhané sýry a necháme rozpustit.
  • Ochutíme čerstvě strouhaným muškátovým oříškem, popřípadě solí, pokud jsme měli málo slané sýry. Ale většinou není potřeba solit. Popřípadě lehce opepříme.
  • Hotovou omáčku necháme alespoň hodinku odstát a následně propasírujeme, tak aby omáčka byla hladká a nebyly tam kousky cibule. Pokud nemáte cibulku moc rádi a nebo se vám pak omáčka nechce pasírovat, tak můžete dělat i bez cibulky.

Notes

Náš Cyrilek tuhle omáčku doslova miluje. Jemu nejvíc chutnají bramborové noky jako příloha. 
V dobu kdy sem fotila tento recept jsem měla čerstvé dýně od místního farmáře a tak jsem udělala noky dýňové. Recept brzy zveřejním a recept na ty bramborové jsem vám tu už psala, jen jim říkáme šulánky 😀 . 
No a nemusíte zůstat jen u těstovin a noků, omáčka je super i jako dip k čestné a nebo pečené zelenině 😀 .
Pokud vás zaujala lněná utěrka, tak ji spolu s ostatními ekologickými a udržitelnými výrobky najdete na našem e-shopu : https://shop.divokapekarna.cz . 
Budu moc ráda, pokud se podělíte o to jak se vám recept podařil a to s #divokapekarna . 
Dobrou chuť Lucka
Keyword bezmasa, bio, vegetarian
Close
Divoká pekárna © Copyright 2020. All rights reserved.