Makovec
Vláčný, lehký a přitom sytý. S ovocem a nebo bez, tento nenáročný koláč prostě budete milovat.
Ingredients
- 200 g špaldová celozrnná mouka mletá na kameni bio
- 100 g mák bio čerstvě pomletý
- 100 g cukr třtinový bio
- 200 g mléko bio plnotučné
- 3 ks vejce od šťastných slepic bio
- 3 g prášek do pečiva bio
- 100 g olej slunečnicový používám @bohemiaolej
Instructions
- Troubu si rozehřejeme na 170C bez horkovzduchu.
- Mouku prosejeme přes síto a nejhrubší otruby si schováme do jogurtu a nebo na kaši.
- Mák pomeleme, přidáme k mouce a společně s práškem do pečiva promícháme.
- Vejce vyšleháme společně s cukrem. Pokud máte raději sladší, tak přidejte a celkově dejte cukru do 170g .
- Do vyšlehaných vajec postupně přimícháme mouku a až je těsto hodně tuhé přidáme postopně i všechno mléko.
- Smeš promícháme a přidáme olej. Z leka promícháme.
- Makovec pečeme v dortové formě a nebo na malinkém pekáčku.
- Můžeme nahoru přidat i ovoce, ideálně švestky, meruňky a nebo dle chuti i jiné ovoce.
- Pečeme zhruba 25 minut. Pokud dáváme ovoce pečeme déle.
Notes
Pokud máte rádi povila jako já můžete makovec po vychladnutí namazat i povidly.
Já nejvíce miluji se švestkami nahoře. Ale děti mi to s ovocem nahoře nejí a tak dělám část s a část bez 🙂 . Co bych pro ty moje lásky neudělala 😀 .
Pro krásné velké lněné utěrky a nebo keramiku zabrouzdejte k nám na e-shop https://shop.divokapekarna.cz/ .
Ať se vám recept vydaří Lucka