Citronový nepečený dortík
Představte si jak ležíte na slunné terase a popíjíte vychlazený drink a ochutnáváte tento lehoučký, osvěžující a vynikající dortík. K létu prostě mlsání patří a s tímto dortíkem zazáříte na nejedné letní párty.
Ingredients
- 130 g máslových sušenek / na korpus domácí, celozrnné Bebe….
- 80 g máslo / na korpus farmářské bio
- 1 ks vejce / horní poleva od šťastných slepiček
- 1 ks žloutek / horní poleva od šťastných slepiček
- 40 g třtinový cukr / horní poleva bio
- 1 špetka soli / horní poleva himálajská růžová
- 20 g čerstvě vyčkané citronové šťávy / horní poleva bio
- 20 g máslo / horní poleva farmářské bio
- 50 g smetany / horní poleva tučné ke šlehání bio
- 60 g čerstvě vymačkané citronové šťávy / náplň bio
- 250 g ricota / náplň
- 250 g tučný tvaroh ( NE vanička ten je řídký ) / náplň
- 250 g Philadelphia ( smetanový sýr ) / náplň
- 50 g smetana plnotučná na šlahání / náplň
- 150 g třtinového cukru / náplň pomletý na jemno
- 1 špetka soli / nápň himálajská růžová
Instructions
- Troubu rozpálíme na 180C .
- Rozpustíme si máslo a necháme vychladnout.
- Sušenky rozdrtíme pomocí mixeru a nebo sáčku a válečku a v misce smícháme s vychladlým máslem. Dáme do dortové formy a pečeme 6 minut. Následně necháme zcela vychladnout.
- Horní polevu si připravíme tak, že v kastrůlku ručně metličkou lehce vyšleháme cukr, vejce a žloutek, citronovou šťávu a špetku soli. Za stálého míchání pozvolna vaříme dokud se nám nevytvoří konzistence pudinku. Tento proces trvá pár minut.Po odstavení z plotny přimícháme opatrně máslo a smetanu. Polevu přepasírujeme skrz jemné sítko, aby jsme v polevě neměli žádné hrudky a dáme vychladit.
- Na náplň si nejdříve vyšleháme smetanu a pak přidáme ostatní suroviny a šleháme do hladka.Náplň ihned po vyšlehání dáme na vychladlý sušenkový korpus a přelijeme horní polevou.
Notes
Základem všeho jsou suroviny, pokud použijte tuto kombinaci tučných tvarohů a čerstvých sýrů, tak není potřeba používat žádné umělé zahušťovače a podobné chemické věci.
Dortík je dobré dělat odpoledne a přes noc jej nechat ztuhnout a dortík po vychlazení bude hezky držet.
Vychutnáte si pouze čistou chuť surovin.
Ovšem o výdrži jako celku se u nás vedou spory, protože nikdy nám vlastně nezbyl do dalšího dne 🙂
A pokud si plánujete udělat třeba piknik, tak tu krásnou přírodní lněnou utěrku najdete u nás na e-shopu https://shop.divokapekarna.cz/ spolu s dalšími krásnými českými a udrženými výrobky.
Ať vám chutná a nádherné léto přeje Lucka