Sváteční celozrnná bábovka

2.1K

Sváteční celozrnná bábovka

Jemná a vláčná bábovka, která pokud vám vydrží do druhého dne, tak bude ještě mňamóznější 😀 .
Total Time 1 hr 30 mins
Course dezert, snídaně
Cuisine Česká

Ingredients
  

  • 200 g máslo bio
  • 220 g jemný třtinový cukr bio rozmixovaný
  • 4 ks vejce bio od šťastných slepiček
  • 250 g jemné celozrnné mouky bio mleté na kameni
  • 130 ml mléka a nebo smetany bio
  • 1 lžíce kakaového prášku

Instructions
 

  • Nejprve si vymažeme formu máslem a vysypeme (já používám na vysypání jemně mletý kokos a nebo celozrnnou mouku). Je důležité, abychom měli všechny suroviny v pokojové teplotě. Suroviny si odvážíme. Předehřejeme troubu na 160 °C a horkovzdušnou na 140°C.
  • Aby bylo třené těsto dokonalé, je potřeba abychom jej co nejvíce vyšlehali. Máslo šleháme zhruba 3-5 minut, robot je při tomto kroku důležitý pomocník. Následně přidáme po lžících za stálého šlehání cukr. Šleháme zhruba dalších 2-5 min. Máslo nám ze světlá a nabude jeho objem.
  • Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky po jednom přidáváme do máslové pěny, vždy až se jeden ztratí v pěně přidáme další.
  • Do máslové pěny přidáme postupně, vařečkou mouku. Následně mléko a úplně nakonec opatrně, lehce vmícháme bílkový sníh.
  • Oddělíme si polovinu těsta a do této poloviny zamícháme prosáté kakao. Do formy střídáme světlé a tmavé těsto .
  • ečeme asi 50-60 minut. Uděláme si špejlí test, pokud je špejle čistá je těsto hotové. Po tom, co bábovku vytáhneme z trouby ji necháme ještě zhruba 5 minut ve formě a pak přikryjeme talířem a překlopíme bábovku na talíř. A
    pocukrujeme.
Keyword bábovka, bio, celozrnné, dezert, sladkost

Můj typ: Moučkový cukr si dělám ze třtinového BIO cukru v elektrickém mlýnku na kávu (bylinky) ho jednoduše pomelu . Cukr je jemný a daleko zdravější než konvenční řepný plný chemikálií.

A ještě jeden typ: Když celozrnnou BIO mouku prosejete přes jemné sítko, tak bude bábovka ještě jemnější.

Ať se vám vše podaří a chutná Lucka

Close
Divoká pekárna © Copyright 2020. All rights reserved.