Ohlédnutí za kurzy 2022

610

V sobotu jsem pro letošní rok měla poslední kurz tohoto roku. Pojďte se společně semnou ohlédnout, pokochat a jestli zvažujete návštěvu některého z nich, tak mrknout pod pokličku a rozhodnout se zda by vám byl přínosem.

Když jsem na začátku roku vyhlašovala první kurzy vypadalo to tak růžově a pozitivně. Po dvou letech omezení s covidem, krizí různých druhů jsem si říkala jak konečně bude všechno jinak.

A vlastně i bylo, letošní rok jsem zahajovala vyhlášením kurzů na chleba, byly hned vyprodané a taky kurzů s Péťou ( U Oringle ) na kytičky. Na kytky se nám také ihned po vyhlášení začaly ženy hlásit, jedna za druhou, byli jsme nadšené a těšili se s Petrou jaká krása to bude. Asi všichni už jsme měli potkávací absťák a i introverti už chtěli změnu.

A najednou opět STOP. Válka na Ukrajině a další velká krize.

První květinový kurz jsme dělaly dvě lektorky já a Petra, pro dvě účastnice kurzu a jednu kamarádku. Ale kdo nás zná a byl tam 😀 , ví , že děláme všechno naplno ať už pro jednu či deset žen. A víte co? My si náramně užili společný čas před, během i po kurzu. Dokonce jsme stihli kvetoucí mandloňové sady v Hustopečích a malinký kousek našeho zatím tajného projektu. PS: neprozradím , musíte si počkat, ale bude to pecka!!!!

Další, už plnější byl ve stylové kavárně Jako doma pod věží ve Frýdku u Péti, byl super. Zase trošku jiný koncept, nemusela jsem nic vařit péct a ani převážet, jen jsem si užívala sběr kytiček s Peťou, povídaní. Sběr byl víc než legrace, teda ten den co jsme běhali v dešti, sněhu i slunci jo, jen kdyby člověk pak nebyl v zápětí nemocný 😀 . To bylo poprvé co jsme vynechali společnou procházku s ženami z kurzu a jen navozili všechnu tu námi nasbíranou nádheru na tvoření do kavárny a společně si navázali nádherné jarní věnce a pugéty. Užívali vynikající kávy a dobrůtek. Prostě luxus.

Další kytičkový u Kačenky na farmě Žijem BIO už byl takřka plný a ten jsme si užili fakt naplno. A to už při přípravách, kdy jsme s holkama den předem vyrazily na sběr kytiček a šíleně dlouhý pěší okruh po polích farmy. Nechybělo ani zastavení na pivu, protože pitný režim je pitný režim :D. I přes obavy Kačenky jesi všechno zvládneme připravit a Péťiny „určitě budeme mít málo kytek“ jsme zvládli všechno úžasně a vznikly nádherné pugéty i věnce. Za mě na zážitky nejvíc byl tento kurník, protože byl na nádherném místě, úžasný díky spolulektorkám a s nádherným počasí 😀 .

Už v tu dobu jsem ale tak nějak tušila, že naše velkolepé společné plány, koncepty na celodenní kurzy budeme muset nějakým způsobem upravit, prostě proto, že v tolika krizích by jsme museli naše řemeslo doslova pověsit na hřebík, jelikož platit dvě lektorky a dávat takové peníze i když za 100% přínosný relax a načerpání pozitivní energie, znalosti a zkušenosti, prostě teď lidé nemají. A bohužel jako první každý z nás oželí vzdělání, seberozvoj a relax.

A tak jsem přišla se samostatným kurzem na kytičky tentokrát už sama bez Péťi. A chodila, sušila a celé jaro shromažďovala a domýšlela koncept kurzu co budu dělat nově. A dle reakcí účastnic kurzu, co si udělali ekologický věnec ze sušeného lokálního materiálu se vydařil a určitě se konceptu budu na nějaký čas držet a zopakuji jej i v tom roce novém. Myslím, že bych měla zvládnout jeden těsně před prázdninami červen 2023 a taky jeden někdy uprostřed záři. Tak kdo přemýšlíte, že půjdete sledujte stránky, sociální sítě, jak bude datum budu to hlásit do světa.

Ale nemyslete si, s Petrou jsme si hodně blízké co se týče tvorby, myšlenek a dalšího a pořád spolu plánujeme a tvoříme. Jen některé věci budeme na nějaký čas dělat odděleně a obě víme, že je to takto v pořádku. To jen aby drby nebyly 😀 .

Po kurzu mi ještě zbyl nějaký materiál a i když jsem teda po všech těch přípravách, lektorování a úklidu byla totálně unavená, i tak jsem teda ještě navázala nějaké věnce na zakázku a zpracovala zbytek rostlin. Protože by to byla škoda tolik práce hodit jen tak za hlavu…

Jaro je vždycky hektické, plné kurzů a příprav na kurzy a protože v létě o kurzy zájem nikdy nebývá velký a já to chápu, protože všichni jsme tělem i duší venku na zahradách, u moře……prostě na vzduchu, dělám kurzy zase až v září.

A to teda věřte, že na začátku září mám už absťák a odpočítávám dny kdy se s vámi potkám na nějakém kurzíku.

Každý z kurzů ať už na kytičky a nebo kváskové jsou hodně podrobné. Často si ženy na počátku myslí, že nezvládnou udělat co či ono. Ale právě díky podrobnosti, díky konkrétnosti a hlavně praktické ukázce a předání všech informací se dílo daří. Všechno je v základu o tom, vidět a slyšet ty správné informace a hlavně v praxi je pak používat. Ani já na počátku nebyla žádný mistra právě díky pokusům a omylům jsem vychytala postupy jak je používám dnes a právě díky tomu, že ani mě se nedařilo můžu nyní poukázat na úskalí různých částí procesů.

Letošní kurzovou sezónu jsem zakončila tím na chleba, vlastně není jen na chleba, ale je hlavně celý o kvásku a dobrot z něj. Také o mouce, té bez chemikálií a věcí co do ní nepatří. Prostě dlouho kvašený pokrm z mouky , vody a soli. Ano, jen tolik…tři ingredience a „Boží pokrm“ je na světě. Ty kváskové kurzy jsou mou velkou vášní a tím, že opravdu mi chodí i zkušenější pekaři a pekařky a mají na mě zajímavé dotazy a připomínky, je každý kurz i velkým obohacením pro mě samotnou.

Brzy vám napíšu co všechno nás ještě v letošním roce čeká. Budou to samé krásné akce, trhy a motání věnců na zakázku…a jiné a proto další kurzy mám už nyní vypsané tady :https://shop.divokapekarna.cz/kurzy/ ale až na ten rok nový. Moc se těším na další společné setkávání.

V posledních letech byl boom různých e-booků a video návodů na všechno, možná i já jednou něco takového dám dohromady. Ale pořád je za mě nejvíce potkat se osobně, ukázat vám na přímo co a jak postupně udělat, všechny materiály si osahat a pod vedením lektorky vyzkoušet. Teoreticky i prakticky. Je to o 100% větší motivace i u dané činnosti vytrvat a třeba a nehledě na kouzlo společné tvorby v kolektivu stejně naladěných žen.

Ze srdce VÁM děkuji za podporu a to, že můžu dělat co mě baví a naplňuje. Těším se co přinese rok nový a už nyní vím ( protože plány už mám dlouho v mysli), že to bude velké.

Užívejte BABÍ LÉTO 🙂

Lucka / divoká pekařka, švadlenka a květinářka

Close
Divoká pekárna © Copyright 2020. All rights reserved.