Schwarzwaldský dort
Dokonale sladko kyselkavá chuť s tak akorát množstvím pálenky, abychom mohli podávat i dětem.
Ingredients
- 6 ks bílků od šťastných slepiček
- 6 ks žloutků od šťastných slepiček
- 150 g třtinového cukru bio
- 100 g másla bio
- 150 g kvalitní hořké čokolády bio
- 100 g mouky celozrnné špaldové bio
Na náplň budete potřebovat:
- 600 g višní vypeckovaných
- 200 g třtinového cukru bio
- 2 lžíce škrobové moučky bio
- 2 lžíce pálenky a nebo bílého rumu
- 1 špetka skořice bio
Šlehačka na vyšlehání, budeme dávat na náplň z višní .
Čokoláda na ozdobu.
Instructions
- Nejprve si připravíme do pokojové teploty všechny ingredience a odvážíme.
- Troubu předehřejeme na 180C.
- Máslo a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
- Mouku prosejeme přes síto a větší kousky otrub do těsta nedáváme ( můžeme je přidat třeba do kaše , či jogurtu) . Kdo nepoužívá mouku mletou na kameni, tak mu pravděpodobně žádné větší kousky nezůstanou 🙂 .
- Z bílků vyšleháme hustou pěnu.
- Žloutky vyšleháme s cukrem do hustší pěny. Kdo má domácí vajíčka, tak ze žluté barvy budou žloutky barvy krémové.
- Do vyšlehaných žloutků přidáme čokoládu s máslem a ještě minutku vyšleháme.
- Přidáme mouku a nakonec vyšlehané bílky.
- Pečeme prvních 5 minut na 180C s horkovzduchem a dalších 20 minut bez horkovzduchu. Špejlí zjistíme zda máme upečeno.
- Višně odpeckujeme.
- Škrobovou moučku promícháme s cukrem.
- A následně dáme všechny ingredience na náplň do kastrůlku, povaříme a necháme vychladnout.
- Když máme dort i višňovou náplň vychladlou, tak můžeme dort rozkrojit. Můžete rozříznout 2x a nebo 1x podle toho jak vysokou formu na pečení použijete.
- Na korpus (na obě strany i na horní díl) naneste náplň a nechte vsáknout šťávu z višní.
- Naneste šlehačku a přiklopte horním dílem dortu. Pracujte rychle, ať se vám horní nasáklá část dortu podaří překlopit.
- Na horní část dejte také ještě zbytek náplně. A následně můžete ozdobit čokoládou. Viz. foto. Dělám pokaždé dle nálady.
- Dort dělávám večer a podávám až druhý den, korpus je pak krásně nasáklý a jemný .
Notes
Sezóna višní je jen chvilku, ale když se vám podaří alespoň pár skleniček zavařit, tak jako nám, tak si můžete tento dortík dopřát i přes zimu a připomenout si ty nádherné horké letní, slunečné dny.
Mrkněte na náš e-shop s radostmi k vaření, pečení https://shop.divokapekarna.cz/
A kdyby jste se chtěli na něco doptat nebojte se mi napsat a pokud se vám podařil dortík upéct můžete ho sdílet na sítích s označením #divokapekarna @divoka_pekarna .
Krásné léto Lucka